Virtuele colonoscopie

Virtuele colonoscopie of coloscanner is een technologie die gebruik maakt van röntgenstralen. Deze procedure is pijnloos en stelt u in staat om de karteldarm extern te visualiseren. Het maakt het mogelijk om de colon te visualiseren zonder colonoscopie. De techniek van virtuele colonoscopie kan worden voorgesteld in geval van medische contra-indicatie voor video colonoscopie, in geval van positieve test voor occulte bloedingen in de ontlasting. Het maakt de detectie van poliepen >5 mm en darmkanker mogelijk. Deze techniek maakt het ook mogelijk om andere buikorganen te analyseren (lever, milt, pancreas, nieren, aorta...).

Principe van het onderzoek

De scanner is een zeer breed ringvormig apparaat dat met hoge frequentie roteert. Dit apparaat is uitgerust met röntgenzenders en -ontvangers die ze ontvangen om contrasterende beelden te vormen. Optimale data-acquisitie vereist dat u uw adem een of meerdere keren gedurende 25 tot 35 seconden inhoudt. Tijdens het onderzoek zal de arts ook meerdere keren lucht inblazen om de beelden te maken. De beelden worden vervolgens gereconstrueerd op een met software uitgeruste console waar ze in verschillende snijvlakken worden geanalyseerd.

Bereiding

U wordt drie dagen voor het onderzoek gevraagd om een residuvrij dieet te volgen (zie de instructies van uw arts). Twee dagen voor het onderzoek moet u het laxeermiddel innemen dat door uw arts werd voorgeschreven. De dag voor het onderzoek moet u de darm volledig legen door het door uw arts voorgeschreven lavement of spoelvloeistof in te nemen. Het doel is om uzelf op de dag van het examen te presenteren met een schone, nuchtere colon (niet eten, drinken en roken).

Residuvrij dieet
Wat u mag eten :

Fruit

Gekookt fruit (appel, peer, pruim, abrikoos, perzik).

Vlees, vis, eieren

Vetarm vlees (ham, gedroogd vlees, kalkoen, enz.), vis, eieren.

Zetmeel

Witte rijst, witte pasta, polenta, griesmeel, bloem, aardappelen, beschuit, geroosterd wit brood.

Soepen

Soepen, enkel op basis van bouillon (zonder groenten).

Zuivelproducten

melk in bereidingen, yoghurt, verse kazen, harde kazen (Gruyère, Emmenthal, Gouda, enz.), zachte kazen (Camembert, geitenkaas, enz.).

Zoete producten

gelei, suiker, honing, meringues, droge koekjes (zonder amandelen, enz).

Vet

olie, boter, margarine, room.

Specerijen

zout, welriekende kruiden, kruiden, citroen, azijn.

Dranken

plat water, thee, kruidenthee, lichte koffie met mate.

Wat u niet mag eten : groenten (noch gekookt, noch rauw), jam, friet, specerijen, alcohol.

Uitvoering van het onderzoek

U wordt verzorgd door een lid van het medisch team dat u vergezelt in de onderzoekskamer. U ligt op uw rug of buik op een tafel en wordt gevraagd stil te liggen terwijl de tafel door de ring van de scanner beweegt die de röntgenfoto’s afgeeft.

  • Uw rectum is uitgerust met een dunne, flexibele ballonsonde.
  • Er wordt een IV infuuskatheter geplaatst om u te injecteren met een spasmolytisch en contrastmiddel.
  • De arts blaast CO2 in de colon met behulp van een ontluchter om het wijder te maken./li>
  • Hij voert de scanner uit in twee posities (op de buik en op de rug) bij een lage hoeveelheid bestraling, om eventuele residuen te mobiliseren.
  • Zodra het onderzoek is voltooid, verwijdert de arts de sonde.

Het examen duurt +/- 30 minuten. 30 minuten na het examen kunt u uw activiteiten hervatten.

Contra-indicatie

Het onderzoek is gecontra-indiceerd in geval van zwangerschap. Voorzorgsmaatregelen: Als u lijdt aan allergie of glaucoom, geef dit dan voor het onderzoek door aan de arts.

In België maakt de wetgeving geen vergoeding mogelijk voor scanners die buiten het ziekenhuis zijn geïnstalleerd. Het onderzoek valt dus niet onder de Belgische sociale zekerheid, maar kan terugbetaald worden door buitenlandse verzekeringen of eventueel door een particulier aanvullende verzekering. Afhankelijk van het type onderzoek wordt een vast bedrag gevraagd. Een ontvangstbewijs voor het betaalde bedrag en de verschillende documenten die nodig zijn voor terugbetaling door een verzekering worden uitgegeven. U wordt bij het maken van uw afspraak door het secretariaat aan deze informatie herinnerd.